Братя Мартинес и Христо Йоцов проект

Нидерландия, България
Дата : 9 / окт. / 2015
Час : 21:00
Адрес : ул. "Г.С. Раковски" № 98 1000 София България

Братя Мартинес и Христо Йоцов проект

Театър на Българската армия
  • Мигел Мартинес-саксофон,
  • Хуан Мартинес-саксофон
  • Христо Йоцов- барабани
  • Веселин Веселинов-Еко-бас
  • Роб ван Бавел-пиано

Мигел Мартинес е роден 1968. Завършва Sweelinck Консерватория в Амстердам. Продължава обучението си в Ню Йорк при Кени Гарет, Лий Кониц, Джеки Маклийн, Доналд Харисон и Дик Оатц. Той е един от лидерите на Martinez Move, група спечелила международно признание. Преподава в джаз факултета на Prince Clause Conservatorium , Холандия.

Хуан Мартинес е роден 1965. Учи алт саксофон в Консерваторията в Гронинген и Hoge School voor de Kunsten в Маастрихт. Започва да свири на баритон саксофон повлиян от Пепе Адамс и Джери Мълиган и става един от най-изявените изпълнители на този инструмент в Холандия.

Христо Йоцов е роден през 1960 г. в семейство на музиканти. Завършва музикално училище и академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. Военната си служба (1979-81) отбива в Ансамбъла на строителни войски, където свири в духовия оркестър. Там прави и първите си опити като аранжор.

От 1982 г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия“ печели двете най-престижни европейски награди за джаз – през 1985 г. в Белгия и през 1986 г. в Германия. В периода 1982-89 г. е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското радио.

От 1989 г. води клас по ударни инструменти в отдел „Поп и джаз“ в Музикалната академия „Панчо Владигеров“, професор. Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн.др.

В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти.

Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти.

От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018