Давид Дорантес и Теодосий Спасов проект и Леонор Леал

Испания, България
Дата : 10 / окт. / 2015
Час : 21:00
Адрес : ул. "Г.С. Раковски" № 98 1000 София България

Давид Дорантес и Теодосий Спасов проект и Леонор Леал

Театър на Българската армия
  • Давид Дорантес (пиано)
  • Теодосий Спасов (кавал)
  • Хави Руйбал (ударни инструменти)
  • Леонор Леал (танц)

Давид Пена Дорантес

Фламенко пианистът и композитор Дорантес смесва традиционните музикални ритми с авангарден подход, за да създава своята наелектризираща музика.

Един от на-вдъхновяващите фламенко пианисти на нашето време…

Фламенко пианистът и композитор Дорантес смесва традиционните музикални ритми с авангарден подход, за да създава своята наелектризираща музика. Многократно награждаван, изпълнителят Дейвид Пеня Дорантес е признат по целия свят като един от най-вълнуващите и завладяващи пианисти и композитори.

Музикантът има огромен опит в музикалната сфера. Роден през 1969 г. в Севиля в семейство на известни фламенко изпълнители, и род на легендарни музиканти, Дорантес още у дома възприема корените на фламенкото като свое музикално начало.  Учил е пиано в Реал Консерваторио Супериор де Музика в Севиля, при това от съвсем ранна възраст. Впоследствие, продължава да търси синтеза между традиционното фламенко, класическа и авангардна музика.

Изключително прецизен в техниката си, иновативен в композициите и безкомпромисен в изпълнението, подходът на Дорантес го е направил важно име в света на фламенко пианото, създавайки нова и уникална музикална следа; изпълнение на нов глас, едновременно традиционен и нов.

Дорантес прави професионалния си дебют на сцена на 22 години в Роял Алказар, в присъствието на краля и кралицата на Испания. Но едва през 1998 г., когато създава първото си произведение – „Ороброй“, изпълнителят привлича вниманието на публиката и критиците, като пуристите хвалят техниката му, а феновете аплодират смелите му иновации.

През декември, 1998 г., е поканен да свири на Джаз Фестивала в Плаза де Хавана, заедно с изпълнители като Джак Дежоне, Стийв Туре, Рей Харгроув, Джейн Буне, Мишел Камило, Данило Перез и Давид Санчез. След това изпълнение, Дорантес е обявен за „фламенко изпълнителят на 21ви век“.

Следват много успешни проекти. През 2008 г., Дорантес започва сътрудничество с Националния Оркестър на Токио, като изпълнява своята авторска творба S_u_r_ _S_i_n_f_ón_i_c_o_, за което е поканен за повторно изпълнение и през 2009 година. Изпълненията му в рамките на УОМЕКС и МИДЕМ (Кан-Франция) са посрещнати невероятно добре, и през февруари 2008 г., Дорантес вече е гост-изпълнител на 9тия Фламенко Фестивал в Ню Йорк и Вашингтон – първият изпълнител издигнал пиано фламенко изпълненията на това престижно ниво.

През 2010 г. Дорантес е поканен на Джаз Фестивала в Монреал в чест на откриването на латино секцията, като изпълнява два концерта; Карлос Саура кани изпълнителя да участва в последния му филм „Фламенко, фламенко“. Покана идва и от Цезареа Фестивал – престижно събитие за съвременна джаз музика в Израел.

Дорантес получава званието Патрон на Националния Фестивал на циганската култура, като грамотата е връчена от Министъра на културата на Испания, а това е отличие, давано само на изключителни фламенко музиканти. През 2012 г., Джаз Фестивала в Монреал кани Дорантес в Канада да закрие Мезон симфоник де Монреа, а през 2012 отново, Дорантес е поканен да свири на Сполето Фестивал САЩ в рамките на музикалната поредица Уелс Фарго Джаз Сторис. Същата година Дорантес пуска третия си албум –  напредничавия S_i_n_ _M_u_r_o_s_!_ _, където изпълнителят прилага нов подход за композиране, комбиниране на фламенко мотиви със съвременен джаз фон.

Освен признат музикант и композитор, Дорантес се занимава и с други дейности. Работи като директор, продуцент и аранжимент майстор за почитаемия Габриел Гарсия Маркес, като използва текстове от негови произведения като C_u_a_n_d_o_ _L_e_b_r_i_j_a_n_o_ _c_a_n_t_a_,_ _s_e_ _m_o_j_a_ _e_l_ _a_g_u_a_, а с това печели и наградата за най-добра продукция за периода 2006-2008 г. Като композитор на музика за филми и телевизия, дорантес прави принос и за музиката на филма M_ás_ _a_l_l_á _d_e_l_ _t_o_r_e_o_ _на Игнасио Санчез Мехиас, както и за концерта при откриването на 5тият Европейски Филмов Фестивал.

Представяйки музиката си пред широката публика, Дорантес гостува на някой от най-големите фестивали в Европа, включително Феста Еуропеа Дела Музика, Джаз Фестивала в Монреал, Конеьион Фестивал в Барселона и Джаз Фестивала в Брюж. Печелил е множество награди, последните от които през  2012 г., наградата „Жирандило“ за най-добра музика за контрабас (Рейно Гарсия-Фон) и през 2014 г., Майсторски сертификат „Хоакин“ на Ордена на изкуствата в Австралия.

Последните му проекти са от голям мащаб и силно вълнуващи. През 2014 г., Дорантес е поканен от Интернешънъл Сервантино Фестивал в Мексико да композира за музиканти и оркестранти от осем различни държави, в рамките на събитие, събрало близо 8000 души.

Теодосий Спасов

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят.Той е роден на 4 Март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове.

Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална  музика  и творби за симфоничен оркестър и кавал.  Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на Българското Национално Радио, Хор „Мистерията на българските гласове” , Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”,  групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу ” Riverdance”

През 1995 списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката “най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе, Карло Селиото.  Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос,за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).  Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007). Наградата за принос в Българската култура „Добри Чинтулов” (2009).

През ( 2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор.

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018