Парадокс Трио

САЩ
Дата : 7 / окт. / 2018
Час : 21:00
Адрес : Пл. Възраждане № 5 5300 Габрово България

Парадокс Трио и специален гост Теодосий Спасов

Зала "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Мат Дариу-саксофон, кларинет
Брад Шепик-китара
Руфъс Кападокия-виолончело
Сейдо Салифовски-перкусия

Специален гост Теодосий Спасов – кавал

Трио „Парадокс“, което се превръща в квартет скоро след формирането си, но продължава да бъде известно само като трио, е създадено от Мат Дариу през 1994 г., няколко години след като свирещия на множество инструменти артист се премества от Бостън в Ню Йорк. Групата дава на Дариу контекста на малкия ансамбъл и той продължава със стилистичния синтез и смесване на джаз и творческа импровизация с мелодии, модулации и ритми на балкански, клезмерски, келтски и цигански фолклорни музикални традиции. Освен Дариу, най-ранното формирование на групата включва перкусиониста Сейдо Салифоски от Македония и челиста Руфъс Кападокия (известен със стила си „етно-слеп-фънк-чело”), който е от Хамилтън, Онтарио. Скоро към групата се присъединява и китаристът Брад Шепик и квартетът продължава в този си състав без промяна и до днес.

Заедно с „Тайни Бел Трио” на Дейв Дъглас, Пахора и Брад Шепик & Комютърс (всички включващи Шепик), през 90-те Парадокс трио са в челните редици на нюйоркските групи, които съчетават градското усещане с източноевропейските и близкоизточните влияния.

Групата става известна със своите вдъхновяващи шоута в Бел Кафе в Сохо, Ню Йорк  и Нитинг Фектъри, известният клуб в центъра, чийто лейбъл пусна първия едноименен компактдиск през 1995 година. През 1997 г. лейбълът „Нитинг Фектъри” издава и албума „Flying at a Slant” и през 1999 г. „Source” – албум, който изследва музиката на Османската империя от началото на 20-ти век.  „Парадокс“ продължава да се развива до към средата на 2000-та, с участия в клубове и на фестивали и пускането на Gambit през 2005 през лейбъла на Ения с участието на Теодосий Спасов. Парадокс имат и живи участия на фона на класическите неми филми.

Макар че Трио „Парадокс“ често се счита за творческото начало на Дариу, всъщност триото е послужило като важна работна среда за всичките си четирима членове.

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018