Сами Сипола

Финландия
Дата : 7 / окт. / 2017
Час : 19:00
Адрес : ул. "Г.С. Раковски" № 98 1000 София България

Сами Сипола

Театър на Българската армия

Сами Сипола е роден през 1971 г. в крайбрежния град Пори. Започва да свири на алто саксофон в ранните си тийнейджърски години, когато свири с местни групи и започва да изучава инструмента из основи в консерваторията на Пори. Когато през 1990 г. идва време за отбиване на задължителната военна служба, той се записва във военния оркестър, където през цялото време продължава да усъвършенства уменията си с различни джаз и рок групи.

Преместването му в Тампере през 1998 г. се оказва изключително важно решение, защото там Сипола задълбочава познанството си с живата музикална сцена на града, известна както с непринудените приятелски отношения, така и с „направи си сам” мисленето, особено често срещано в джаза и олицетворявано от хора като барабаниста Яне Туоми, композитора и мулти-инструменталист Кусти Вуоринен, саксофониста Маса Орпана и басиста Виле Раухала.

В началото на хилядолетието Сипола вече е сред постоянните лица на сцената на Северна Тавастия, нареждайки се сред известни имена като посочените по-горе, и редовно може да бъде видян на участия редом с тях. Саксофонистът често работи както с джаз и импровизиращи ансамбли като Оркестъра за световен мир на Раухала, така и на сцената или в студиото с групи, вариращи от блус до рок, фолк и много други.

Ключови записи от този преходен период, които също така маркират и преминаването от алто към тенор саксофон като основен инструмент за изразяване, са Jazzgangsters’ Peace (2005), Groovy Eyes’ Tube Radio Broadcast (2003), Suurin Onni (2005) на Кусти Вуоринен и Honky Tonk Man на Маса Орпана (2005).

Освен че работи с редица артисти, представящи широк спектър от стилове и жанрове, Сипола си сътрудничи и с театрални групи и изпълнители като Цирк на абсурдите (Circus Absurdus) и Флама (Flamma). През 2003 г. саксофонистът композира музиката към Huoneesta toiseen – късометражен филм на Ристо Блом, получил награда.

Май 2005 г. отбелязва решаващ момент за музиканта, тъй като тогава Сами Сипопол, басистът Вил Раухала и барабаниста Симо Лайонен създават групата Блек Мотор (Black Motor), изпълняваща свободен индустриален джаз.

В началото на 2013 г. Сипола и Раухала, заедно с рапъра Ханибал Старк и барабаниста Яне Туоми, участват във формирането на Hannibal & Musta Moottori, които веднага привличат вниманието на публиката.

Краят на 2014 г. отбелязва и края на една ера, когато Сиполи обявява, че напуска Black Motor, а Hannibal & Musta Moottori променят името си на Hannibal & Hot Heros. Групата ще продължи да работи като квартет в оригиналния си състав и като инструментално трио Hot Heros (Раухала, Сипола, Туоми).

Сипола свири в различни джаз, реге и прогресив рок групи. Композира музика към филми и театрални постановки. В момента Сипола композира нов албум „New Songs for Peace and Solidarity“ с участието на певицата Киело Карккайнен и басиста Виле Раухала.

Саксофонът на Сипола може да се чуе в 55 албума, от които 4 излизат през пролетта на 2017 г.

Той също така води радио-шоу на местната станция на университета в Тампере „98.4 Country Radio Show“, където заедно с барабаниста Себастиян Крун – втори водещ на шоуто, изпълняват музика от кънтри до ранен фолк и американа.

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018