Теодора Енаке-Айша

"Впечатления от Пангея"
Дата : 11 / окт. / 2014
Час : 19:00
Адрес : Театър на армията

Теодора Енаке-Айша – „Впечатления от Пангея“

Театър на Българската армия
  • Теодора Енаке-Айша, Румъния (вокал)
  • Даниеле Ди Бонавентура, Италия (бандонеон)
  • Гасан Буз, Ливан (перкусия)

Теодора Енаке (родена на 30 септември 1967 г. в Онещ) се счита за една от най-важните джаз музиканти в Румъния.
Завършва с пълно отличие университета „Александру Йоан Куза“ в Яш, с бакалавърска степен по математика. След това променя посоката си на развитие и успява да изгради успешна кариера в областта на джаза, завършва Музикалната академия на Яш, където изучава пеене, импровизации и хармония при Джони Радукану и Едмон Деда и ритъм и бонгос при Морис де Мартин.
Теодора печели Награда за най-добър дебют на Международния джаз фестивал в Сибиу през 1993 г. Между 1993 и 2004 г. взема участие в многобройни джаз концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Русия и САЩ. Работи със световнопризнати музиканти, като Къртис Фелер, Лес Пол, Стенли Джордан, Джони Грифин, Рик Кондит, Джони Радукану, Гидо Манусарди и Ал Копли. През 2004 г. Теодора Енаке печели Наградата за най-голям принос в джаза. Записва първия си диск през 1997 г., следват още осем в Румъния и САЩ. Последният й проект е Rădăcini – Shorashim (на български: „Корени“), румънски и еврейски песни с джаз ритми.

След последното й турне в САЩ често е наричана „втората Ела Фицджералд“. Благодарение на музикалната й спонтанност тя е сред малкото певици, изградили напълно разпознаваем, уникален стил.
Надарена с рядък музикален усет, дълбок, богат и топъл, алтов глас и изключителна емоционална интелигентност, тя се утвърждава като една от най-големите звезди във вокалния джаз. Гласът на Теодора е наситен с драматизъм и неочаквана нежност. Отличителна черта на Теодора е естественото използване на скат техника на пеене, вроден суинг талант, както и радостта от пеенето, която струи от нея, докато пее на сцената.

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018