Жълтите павета

музикален фестивал
25 септември 2014

Теодосий Спасов събира звездите на балканския джаз във Военния театър

В началото на тази година известният музикант Теодосий Спасов издава нов албум. Той се казва “Бягство от действителността” и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата за 2019 г. Спасов решава на обложката на диска да сложи снимка на жълтите павета в центъра на София – кадър, който заснема сам с мобилния си телефон.

Малко след това идва още една идея – да направи музикален фестивал пак с помощта на Столичната община, в който да покаже колко хубаво звучи съчетанието на балканската музика с джаза. Покрай символа на обложката на “Бягство от действителността” идва и името на събитието – музикален фестивал “Жълтите павета”.

“Той ще е два дни – на 10 и 11 октомври, в Театър Българска армия. Много искаме да стане ежегоден”, обясни вчера известният кавалджия, цитиран от „24 часа“.

Организацията по събитието е голяма – все пак в него ще участват 18 музиканти. На Спасов много му помага и опитът, който трупа като артистичен директор на фестивала “Пловдивски джаз вечери” миналата година. Така че днес всичко е готово. Знае се и програмата на фестивала.

Може и да е два дни, но във всеки от тях ще има по два концерта. В първата вечер, на 10 октомври от 19 ч, концерт ще изнесе сръбският Васил Хаджиманов бенд. Веднага след тях – от 21 ч, свои изпълнения ще представят заедно гръцкият контрабасист Костас Теодору с турския перкусионист Изет Кизил.

Във втората вечер на феста първа, в 19 ч, ще е румънската певица Теодора Енаке-Айша. След нея – в 21 ч, Теодосий Спасов се събира пак на една сцена с “Хемус колектив” – музикантите, с които направи “Бягство от действителността”. Още когато записват албума, всички искат да покажат джаз на световно ниво с балкански корени. В “Хемус колектив” са пианистът Боян Зулфикарпашич, обявен за “най-добър джаз музикант на Франция” през 2012 г., контрабасистът Мартин Гаконовски и барабанистът Костас Анастасиадис.

И те, и останалите музиканти, които ще участват във фестивала, са познати на Теодосий Спасов от години. “С Теодора Енаке-Айша сме участвали на джаз фестивали в Монреал, в Букурещ. С Костас Теодору сме имали десетки концерти в Гърция. Той беше и член на моя група – “Балкански коне”, разказва Спасов.

Общите репетиции за голямото музикално събитие ще са в дните на концерта. Групите са достатъчно добре подготвени, за да пристигнат и малко преди да излязат на сцена, да направят заедно само звукови проби.

Но отсега се знае, че и двете вечери след големите концерти музикантите ще имат джемсешъни в клуба на театъра.

Фестивалът се финансира от програма “Култура” на Столична община за 2014.

Източник:  sofia.utre.bg

Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  1. Ярон Готфрид Трио // Sofia Music Festival 2018
  2. Нед Мак Гоуън Бенд // Sofia Music Festival 2018
  3. Инбар Фридман Бенд // Sofia Music Festival 2018
  4. Парадокс Трио и Теодосий Спасов // Sofia Music Festival 2018